Programma 3 Economie

Economische ontwikkeling

Economische ontwikkeling

Bijdrage Regio Zwolle Human Capital Agenda (€ 73.000 incidenteel 2020-2023, nadeel)

Wat te bereiken?
Er is - ook in Dronten - een toenemende vraag naar goed geschoold personeel. Onze ondernemers werven op allerlei manieren personeel, maar merken dat het erg lastig is om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Verder wordt bij acquisitiegesprekken voor nieuwe bedrijven vaak als eerste gevraagd naar de lokale arbeidsmarktmogelijkheden.
Door de economische groei neemt het belang van dit thema alleen maar toe. Problemen met het vinden en houden van personeel vormen een risico voor economische groei.
Daarom gaan we participeren in de Human Capital Agenda van de Regio Zwolle. De provincie Overijssel verdubbelt de bijdragen die de gemeenten (ook buiten deze provincie) inleggen. Er loopt een lobby om voor een zogenaamde Regiodeal in aanmerking te komen. Dit zou de financiële slagkracht om op dit thema in te zetten nog verder vergroten.
Het doel is om een specifiek Dronter programma samen te stellen, samen met ondernemers en onze onderwijs- en kennisinstellingen. Naast de Human Capital Agenda binnen de Regio Zwolle zullen we ook – waar mogelijk – verbinding leggen met mogelijkheden van de provincie Flevoland op dit gebied.
Hoe te bereiken?
We transformeren de SEA-kerngroep Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt tot SEA-groep menselijk kapitaal. De bemensing van de SEA-groep wordt afgestemd op het actieprogramma dat we opstellen.
De SEA-groep is aangesloten op de regionale initiatieven op dit gebied. Los van het delen van kennis, houdt de arbeidsmarkt uiteraard niet op bij onze gemeentegrens. Regionale samenwerking op dit thema maakt de aanpak sterker.

Uitwerking Retailvisie (Bedrag p.m. incidenteel, nadeel)

Wat te bereiken?
Levendige en vitale (winkel)centra voor Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen, waar het prettig winkelen en verblijven is.
Hoe te bereiken?
Vitale centra hebben meerdere functies. Als pilot voor de Omgevingsvisie onderzoeken we de mogelijkheid voor een flexibilisering van de bestemmingsplannen.
Voor de uitwerking van de Retailvisie stellen we samen met de stakeholders een uitvoeringsagenda (actieplannen) op. Hierbij brengen we de bijdrage en rol van de stakeholders in beeld. Daarbij is onze gemeentelijke rol met name gericht op de inrichting van de openbare ruimte, bijvoorbeeld om de overlast van fietsers in de winkelcentra tegen te gaan. We evalueren, waar nodig, de huidige samenwerkingsverbanden en doen aanbevelingen voor de toekomstige samenwerking.
We starten een pilot voor een geleidelijke verandering en balans tussen zondagsrust en zondagsopenstelling. We peilen de behoefte bij ondernemers en inwoners.

Nieuwe Natuur (€ 35.000 incidenteel, nadeel)

Wat te bereiken?
We realiseren door middel van het project Nieuwe Natuur circa 70 hectare Nieuwe Natuur aan de Oostkant van Dronten. Passend binnen het landschap werken we hier ook aan de uitbreiding van recreatieve mogelijkheden. Dit doen we in samenhang met behoud van het landschap, plattelandscultuur en bescherming van milieu en biodiversiteit.
Hoe te bereiken?
Op basis van gemaakte afspraken met de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer faciliteren we dat de deelnemers aan het project de Nieuwe Natuur en de recreatieve versterking gaan realiseren. Dit doen we in nauw overleg met de samenwerkingspartners, de betrokken deelnemers en de omgeving.

Van Eiland naar Wijland (Bedrag p.m. incidenteel, nadeel)

Wat te bereiken?
Uitvoering geven aan de kernopgave van het gebied: versterken van de samenhang in het gebied en het leggen van nieuwe verbindingen binnen het gebied in de omgeving.
De opgaven in het gebied worden projectmatig opgepakt met de betreffende stakeholders. De focus ligt op activiteiten met maatschappelijke impact (omgeving Wisentbos) en economische activiteiten (omgeving Aeres/Warmonderhof – Green Campus).
Hoe te bereiken?
We hebben een bestuursopdracht opgesteld waarin de volgende onderzoeksvragen centraal staan;
Hoe zorgen we ervoor dat:

  • We uitvoering blijven geven aan de kernopgave van het gebied (versterken van de samenhang in het gebied en het leggen van nieuwe verbindingen binnen het gebied en de omgeving) in deze fase van het proces;
  • De opgaven en wensen in het Wijland-gebied opgepakt worden;
  • De stakeholders in het gebied betrokken blijven bij het gebied en bij elkaar.

Motie Tulpenroute

Wat te bereiken?

We onderzoeken of er provinciale mogelijkheden zijn om de organisatie van de Tulpenroute financieel te ondersteunen.

Hoe te bereiken?

Met de provincie Flevoland worden ambtelijk de mogelijkheden verkend.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Wat te bereiken?

We streven naar het Keurmerk Veilig Ondernemen en op onze bedrijventerreinen en winkelcentra.

Hoe te bereiken?

Voor de winkelcentra onderzoeken we de veiligheid. Samen met de SEA kerngroepen Vitale Centra en Bedrijventerreinen pakken we aan wat nodig is om veilig te ondernemen.

MKB-vriendelijke gemeente

Wat te bereiken?

Bij MKB-vriendelijke gemeenten past een overheid, die de economie niet in de weg zit

Hoe te bereiken?

We ontwikkelen samen met ons lokale bedrijfsleven een methode om de MKB-vriendelijkheid van ons als gemeente te meten en ontwikkelen door op de thema's die bijdragen aan de vereenvoudiging van onze processen voor het MKB-bedrijf. We willen de dienstverlening richting het MKB verbeteren in de lijn van onze visie op de dienstverlening. We doen dit in nauwe afstemming met het lokale bedrijfsleven.

ga terug